Werkveld

Psycho-educatie bij asielzoekers 

Sinds 2014 werkt Miramsyrela bij de GGZ afdeling 'De Evenaar'. Zij houdt zich onder andere bezig met  trainingen en voorlichtingen aan bewoners van asielzoekerscentra, met als doel om de kennis over psychische gezondheid te verbreden.  Bekijk hier een gesprek met haar over wat het werk  inhoudt en rol die zij heeft binnen de organisatie. 

Daarnaast vind je hier een gesprek met de werkgever van Miramsyrela over de toegevoegde waarde van een Toegepast Psycholoog binnen zijn organisatie.  

Vluchtelingen & Toegepaste Psychologie?
De grote stroom vluchtelingen die ook de Nederlandse grenzen oversteekt, maakt dat er in het ‘vluchtelingenwerk’ in de meest brede zin van het woord voldoende werk is. Ook voor Toegepast Psychologen liggen hier mogelijkheden.

In november 2015 heeft Klaske van der Veen in het TP-weetcafé aandacht besteed aan dit onderwerp: "Vluchtelingen: ‘Goudzoekers’, ‘dieven’ en ‘zielige mensen’?" was de aansprekende titel van haar presentatie, die zorgde voor een bomvolle zaal. De aanwezigen konden proeven aan beeldend theater in het kader van diversiteit en met elkaar van gedachten wisselen over vragen als: 'Welke rol is weggelegd voor TP’ers in het creëren van een samenleving waarin er ruimte is voor diversiteit algemeen en culturele diversiteit specifiek? Hoe kunnen we intercultureel begrip trainen of positief beïnvloeden?"

Dat er een rol is voor Toegepast Psychologen blijkt ook uit het verhaal van Alian Bos, alumnus Toegepaste Psychologie. Alian heeft gewerkt als medewerker VEIV (versnelde eerste inschrijving vluchtelingen). Na een uitgebreide sollicitatieprocedure met online assessment en IQ-test is hij aangenomen bij de Rijksoverheid. Na de eerste 2 weken die bestaan uit een training in Nieuwegein en een stage in Ter Apel waren de hoofdtaken van Alian het inschrijven van vergunninghouders in de BRP, intakegesprekken voeren (eventueel met een tolk samenwerken), afnemen van verklaringen onder ede of belofte en het beoordelen van (buitenlandse) brondocumenten. In deze functie werkte Alian samen met onder andere de Koninklijke Marechaussee, de IND en het COA.

Toegepaste Psychologie in de sociotherapie?
Toegepaste Psychologie; een opleiding die inmiddels ruim acht jaar bestaat, maar wanneer ik om mij heen vraag wie de opleiding kent, heeft slechts een handjevol mensen ‘er wel eens’ van gehoord. De sociotherapeuten die gewerkt hebben met Toegepast Psychologen zijn enthousiast, maar wat is dan de toegevoegde waarde van deze beroepsgroep?  In dit artikel legt Rianne Doedel dit haarfijn uit aan de hand van ervaringen uit het werkveld.
lees het artikel

Toegepaste Psychologie in de neurorevalidatie?
De neuropsychologie heeft in de loop der jaren zo zijn aantrekkingskracht gehad. Veel studenten vinden het bijzonder interessant om zich te verdiepen in hersenen en gedrag. Zo ook Eline Schipper, die werkt in UMCG (centrum voor revalidatie Beatrixoord). In het TP-weetcafé van 19 mei 2016 heeft zij verteld over haar werkzaamheden. Bekijk de presentatie.

China een oase van werk ...?
Voor de Toegepast Psycholoog is het nog zoeken naar een plek op de arbeidsmarkt en voor het werkveld is het nog niet altijd duidelijk wat de onderscheidende waarde van de toegepast psycholoog is. Gelukkig zien veel studenten vooral kansen op de arbeidsmarkt. Zelfs in China. Linda Westenberg schreef er een artikel over, dat is geplaatst op de website www.toegepastpsycholoog.nl.
lees het artikel

Werkgevers / opdrachtgevers over studenten Toegepaste Psychologie
"Randstad en Savant zijn zeer tevreden over de studenten en van plan om vaker studenten te betrekken bij trajecten. De studenten zijn theoretisch en analytisch sterk en daarnaast ook pragmatisch. Ze zijn goed in gespreksvoering en erg sterk in doorvragen. Pittige meiden die erg enthousiast zijn over de opleiding."
lees het interview

Kansen en mogelijkheden als kleine zelfstandige?!
Menig student heeft er in de afgelopen jaren voor gekozen de 'niche' in de arbeidsmarkt op te zoeken en op te vullen door het starten met een eigen bedrijf.

Kijk bijvoorbeeld maar eens op de website van Anique Wijnhoud, die met Rebelpoint streeft naar organisaties die gericht zijn op bevlogenheid en trots zijn wanneer Happy Rebels de werkvloer domineren ! Ook Yrenee Koen werkt met haar talentcollege aan het vergroten van werkgeluk.

Rachel Hibma timmert met Food your thought aan de weg. Zij biedt praktische handvaten voor gezond eetgedrag en werkt aan bewustwording van de maakbaarheid van de eigen gezondheid.

Uit de website van Kirsten Barkmeijer blijkt dat zij al geruime tijd actief is als trainer, maar zij heeft ook al een aantal boeken op haar naam staan!

Maureen Kramer richt zich met haar 'Hoogvliegers in beeld' op coachen en trainen van kinderen, jongeren en professionals op het gebied van (hoog) begaafdheid en talentontwikkeling.

Onder de alumni op deze site (zie onder beroepen en/of routes) vind je nog een aantal voorbeelden (Runa van den Broek, Bastiaan Barelds, et cetera).